Avocat este un termen general pentru a desemna o persoană care are pregătire în sfera legală, care se specializează într-un domeniu și activează într-o anumită regiune. Fără aceștia, nimeni nu ar putea fi protejat de abuzurile săvârșite zi de zi.

Până la apariția acestei profesii, cei care erau considerați răufăcători erau agresați până când cedau și mărturiseau o faptă pe care probabil nu au săvârșit-o, neștiind că au dreptul de a se abține de la comentarii și au dreptul la o judecată corectă. Și cum deseori legea este încălcată chiar de polițiști sau de persoanele desemnate să o respecte, învinuitul nu avea nici o șansă în fața unei instanțe care ia partea oamenilor din propriul sistem.

Și fiindcă legea spune că fiecare este egal și are dreptul la o reprezentare de specialitate, avocații din oficiu garantează faptul că fiecare individ va avea o bună șansă la a-și dovedi nevinovăția sau de a recupera ce a pierdut. Sistemul de legi este deosebit de complex și evoluează în permanență, astfel că vei avea nevoie de o persoană specializată în detaliu pe domeniul în cauză pentru a te ajuta prin hățișul de reglementări și regulamente.

Specialistul potrivit pentru orice domeniu

Avocatul este deosebit de folositor în special în cazurile mai grave de infracțiuni, acolo unde este nevoie să cunoști specialiștii în domeniu și să observi dacă martorii sunt de încredere sau dacă persoana care depune mărturie are calificările necesare pentru a face declarații. Nu lua de bun ce ți se spune de un așa zis „expert”, ci angajează un avocat pentru a verifica studiile și experiența persoanei respective, s-ar putea să fie doar o înșelătorie.

Un avocat bun este în stare să schimbe direcția unui proces ba chiar mai mult, să aducă o schimbare în ce privește legile și societatea. Dacă ne gândim la interzicerea sclaviei sau la interzicerea discriminării rasiale, aceste aspecte au fost modificate datorită unor avocați de succes care au pledat cauze cu ingeniozitate și pricepere. Protecția consumatorului, problemele legate de contracte abuzive cu băncile, un partaj costisitor sau un contract de muncă încheiat nefavorabil – toate acestea pot fi probleme rezolvate cu succes când te decizi să angajezi un avocat cu experiență.

Când nu ești sigur de o anumită situație, nu te gândi de două ori, angajează un avocat, deoarece e foarte posibil să fie cea mai importantă decizie pe care o poți lua. Poți găsi unul în orice domeniu dorești, trebuie doar să apelezi la o firmă specializată care îți va pune la dispoziție specialistul potrivit. Nu te zgârci la onorariu, un avocat valoros te poate salva de la semnarea unui contract care îți va aduce mult mai multe pierderi.

Fără avocați, nu ai putea să-ți faci dreptate într-un caz în care o persoană iubită a fost accidentată sau a decedat. Nu ai putea să îți dovedești nevinovăția într-un caz în care ți s-a înscenat o infracțiune și nu ai fi în stare să te lupți cu o societate de asigurări care refuză în mod abuziv să-și achite obligațiile.

Un avocat protejează oamenii. Un avocat protejează societatea. Și ajută ca legile să fie respectate și vinovații pedepsiți.