Dacă te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre avocați și consultanți legali, trebuie să știi că aceștia au roluri asemănătoare, însă ușor diferite. Atât avocații, cât și consultanții legali întocmesc documentație de profil și au acces la cercetări pentru a-și ajuta clienții, însă există mici diferențe în meseria fiecăruia.
Consultantul legal
Acesta poate consilia persoane, instituții și organizații cu privire la problemele lor în domeniul legal, oferind sfaturi prețioase în problema care îi este expusă. Au autoritatea de a întocmi documente legale necesare clientului și te ghidează cu ce ai de făcut pentru ca acțiunile tale să fie în concordanță cu legea și pentru a nu încălca nici un regulament.
Un consultant legal poate avea experiență într-un anumit domeniu, de exemplu taxe sau imobiliar, iar datorită abilităților și vechimii în muncă, poate reprezenta pe termen lung un om de afaceri sau chiar o companie. Este responsabil de crearea și analizarea documentației necesare pentru desfășurarea activității și se asigură că firma nu încalcă clauze legale.
Avocatul
Avocatul reprezintă și apără clientul în ce privește procedurile legale, în timpul medierilor și a proceselor, sau pe parcursul înțelegerilor care presupun cunoașterea și aplicarea legilor. Rolul avocatului este acela de a-și reprezenta clientul în orice problemă legală.
Avocatul nu doar apare în fața unei curți de apel, ci face și toată munca de culise până în momentul apariției în fața unui judecător. Este responsabil de comunicarea cu clientul și de întocmirea oricăror documente necesare. Un avocat se documentează foarte bine în toate aspectele cazului, se interesează de ultimele descoperiri în domeniu și cum se pot acestea aplica la apărarea clientului său. Avocatul poate juca și rolul unui consultant legal, însă nu și viceversa.
Un consultant legal nu are nevoie neapărat de studii în domeniu pentru a profesa, se poate baza pe propria experiență într-un anumit domeniu, pentru a ajuta un client să accepte cea mai bună formă a unui contract sau a unei înțelegeri. Pe de altă parte, avocatul trebuie să fie absolvent al unei școli de Drept, să fi promovat examenul de Barou și să aibă o licență valabilă pentru a practica în statul respectiv.
Cu alte cuvinte, dacă vreodată ai nevoie de un avocat, nu angaja un consultant legal. Dacă ai nevoie de sfaturi competente în domeniu și de reprezentare în fața unui judecător, mergi pe mâna unui avocat, deoarece un consultant ar putea mai mult să te încurce și, în final, după achitarea onorariului, să te trimită tot spre avocatură.